Traumatismo en diente permanente inmaduro (niño de 9 años)
Cas clínic Dra.Gema Lara (endodoncista i estètica):
Quan es produeix un traumatisme en una dent permanent jove, és important veure si la dent té formada completament l’arrel o no.
La formació completa de l’arrel, el tancament apical complet, se sol produir entre els 2 i els 5 anys després de l’erupció.
Si la dent té formada íntegrament l’arrel, i necessita que se li realitzi tractament endodòntic, ja sigui per pulpitis irreversible (inflamació) o necrosi (infecció), es realitzarà un tractament endodòntic habitual.
Si la dent no té formada íntegrament l’arrel, i presenta exposició pulpar (del nervi) gran, el traumatisme ha estat fa més de 24 hores, i hi ha pulpitis irreversible o necrosi pulpar, el tractament d’elecció és l’apicoformació.
En el cas clínic que presentem, el pacient a l’hora de patir el traumatisme tenia 7 anys, l’arrel no estava formada al complet, però presentava vitalitat polpar conservada (nervi sa). Se li va reposar el fragment fracturat i se li van fer visites de control periòdiques per veure l’evolució de la vitalitat de la polpa. Després de tornar a perdre el fragment, va anar a la consulta, ja amb necrosi pulpar (infecció) i abscés apical agut.

A la següent visita, després dels 15 dies, es va realitzar l’apicoformació amb Mineral Triòxid Agregat (MTA). (Anestesiant i realitzant aïllament absolut com a la visita anterior). Es va eliminar la medicació que vam posar a la visita anterior, es va irrigar, es va assecar, i es va anar col·locant el MTA verificant amb radiografies la col·locació correcta. S’hi va col·locar un cotó i un material d’obturació provisional. (L’MTA s’endureix en presència d’humitat).
A la següent visita, es va finalitzar el tractament, col·locant en aquest cas un pal de fibra de vidre i composite:

Passat un mes es va realitzar visita de control: