Actualización en prevención y odontopediatría
Actualització en prevenció i odontopediatria
L’odontopediatria és la part que s’encarrega de la salut oral dels més petits. El problema dental més freqüent a la infància és la càries, la qual és altament prevenible. Sabent doncs que podem prevenir-la ens sorgeixen els següents dubtes i consells.
- A quina edat ha d’anar el meu fill/a al dentista?
La primera visita ha de ser abans del primer any d’edat, per així establir una “llar dental”. El concepte de “llar dental” inclou determinar un risc de càries individualitzat i donar les pautes als pares per a una correcta salut oral per evitar la patologia oral.
- Com evitar la càries?
Els dos pilars fonamentals en la prevenció de la càries són la higiene i la dieta.
Hem de raspallar les dents i la llengua com a mínim 2 vegades al dia. En estudis recents s’ha demostrat que a qualsevol edat hem de raspallar amb una pasta que com a mínim contingui 1000 ppm de fluor. El raspallat ha de ser repassat pels pares fins als 8 anys, edat en què els nens/es aconsegueixen una destresa manual adequada.
El fluor fa que les dents siguin menys solubles i conseqüentment més fort davant de la càries. Altres complements que tenim a la pasta són:
Fil dental: en els nens el patró de càries afecta majoritàriament les zones interproximals (on dues dents es toquen); aquestes càries fins que no són grans no es veuen a la boca. És per això que és tan important determinar el risc de càries individualitzat i fer radiografies petites que ens permetin veure les dents per dins. L’únic mètode que tenim per evitar aquest tipus de càries és el fil dental.
Col·lutoris de fluor diaris
Pel que fa a la dieta, cal controlar els sucres refinats i ocults. Cal eliminar aliments enganxosos i/o ensucrats: sucs de brick, iogurts beguts, galetes, pastisseria, llaminadures, patates fregides,… i substituir-lo per aliments com: pa de barra, formatge, fruita seca, iogurt natural, fruita,…
És important evitar el pica-pica, ja que cada vegada que mengem el pH de la cavitat oral disminueix i els bacteris tenen el mitjà ideal per actuar.
L’ideal és que la dieta sigui dura, seca i fibrosa amb la finalitat d’evitar la càries i que la musculatura orofacial es desenvolupi correctament.
- Què passa si el meu fill/a s’empassa la pasta?
No passa res. L’odontopediatre segons l’edat i el risc de càries, us determinarà quina quantitat de pasta ha d’usar el teu fill/a tenint en compte que si se l’empassa, no presenti efectes secundaris.
- Quins tractaments preventius es fan a la clínica?
Profilaxi, fluor i ensenyament higiene oral: s’ensenya a com raspallar les dents, es netegen amb un raspall elèctric i s’aplica vernís de fluor per enfortir-los. Segons el risc de cada nen/a s’haurà de fer cada 3 o 6 mesos.
Segellat de fosses i fissures: consisteix a aplicar sobre la dent una pasta líquida que allibera fluor, així es regularitza l’anatomia de les dents, retenen menys trossos d’aliments i s’evita la càries.
Resumint…
La primera visita a l’odontopediatre ha de ser abans del primer any per determinar el risc de càries individualitzat.
S’han de raspallar les dents 2 cops al dia. Fins als 8 anys el raspallat ha de ser repassat pels pares.
S’han d’evitar els sucres refinats i el pica-pica.
La prevenció és el millor mètode per evitar la patologia bucodental i així aconseguir que els nostres petits acudeixin a la consulta sense por i amb ganes de viure una gran aventura dental!
Preguntes i respostes, salut oral a nadons
- Quan començar a raspallar els dents del meu nadó?
El primer dient de llet surt al voltant dels 6 mesos. És llavors quan cal iniciar la higiene oral amb raspall i pasta. - Quin tipus de pasta hem de fer servir?
La pasta més adequada és una que contengui fluor ja que és l’element amb més evidència científica davant la càries. Ha de contenir com a mínim 1000 ppm de fluor. - Què passa si el nedó s’empassa la pasta dental?
No passa res. L´odontopediatra t´aconsellarà sobre la quantitat de pasta que heu d´utilitzar segons l´edat del teu nadó-fill; per tal que si s’empassa la pasta no hi hagi cap efecte tòxic ni secundari. - Podeu tenir càries tan petits?
Sí. És més, actualment hi ha més càries en nens més petits ja que cada cop l’alimentació és més tova i amb un contingut de sucre més alt. És per això que és important una primera visita precoç: més val prevenir que guarir! - Quan ha de ser la primera visita a l’odontopediatre?
La primera visita s’hauria de fer entre el primer i segon any de vida. En aquesta visita s’explora al nadó i es donen les pautes preventives sobre higiene, dieta i hàbits als parells. L’odontopediatre és l’especialista que s’encarrega de la salut oral dels més petits i prevenció de qualsevol patologia.
Recordeu que, 1 any de vida + 1 visita al dentista = 0 càries.
Dra. Mireia Morera
COEC 6782