Hospitalet de Llobregat, Fortuny 9
933 34 97 30
info@clinicabroch.com

Odontopediatria

DENTS TEMPORALS

ANATOMIA DE LA DENT TEMPORAL VS LA DENT PERMANENT

Tipus de càries:

Càries Oclusals

Cara de dalt de la dent

Càries en dents anteriors

L’aspecte pot anar de taques blanques, a color taronja fins a un color més fosc grisenc-negre

 

Càries Interpròximes

Entre dent i dent, de vegades les veiem a primera vista però moltes vegades només es detecten en radiografies

 

OBTURACIÓ/RECONSTRUCCIÓ

Tractament conservador de càries que no arriben a la polpa(nervi). Es realitza la remoció de la càries i s’obtura amb Composite( RESINA) (pasta blanca).

TRACTAMENTS POLPAR

Quan la càries ha arribat a la polpa (o altrament aquest nervi) no es pot fer una obturació, sinó que s’ha de fer un tractament polpar.

 

Pulpotomia :

Es realitza quan la càries és extensa, hi ha exposició pulpar però el nen/a no ha tingut simptomatologia (dolor).
El tractament consisteix a eliminar la polpa coronal afectada, mentre que el teixit radicular romanent es manté vital sense signes clínics ni radiogràfics d’inflamació o afectació. El teixit radicular romanent es tracta amb agents com el formocresol (momificant), el sulfat fèrric o el MTA.
Posteriorment es fa la restauració definitiva que evitarà la filtració marginal que podria comprometre el tractament.
Si es tracta d’un queixal, la restauració més adequada és una corona d’acer inoxidable sempre que romanguin 2/3 de la longitud radicular per assegurar una vida funcional raonable al queixal tractat.

 

Tractament finalitzat:

Corona metàl·lica: Dent de princesa, de pirata…

 

Pulpectomia:

Es realitza quan la càries és molt extensa, hi ha exposició del nervi i hi ha evidència d’inflamació crònica o necrosi (bacteris morts que produeixen infecció) al nervi de l’arrel de la dent.
S’escollirà aquest tractament quan la dent pugui ser restaurada, si la dent està molt destruïda s’haurà de realitzar l’exodòncia.
Després de la desinfecció cal obturar els conductes amb una pasta específica (pasta iodofòrmica amb hidròxid de calci).
Si es tracta d’un queixal, la restauració més adequada és una corona d’acer inoxidable sempre que romanguin 2/3 de la longitud radicular per assegurar una vida funcional raonable al queixal tractat.
Si hi ha molta inflamació o dolor, pot ser que el tractament de conductes es realitzi en dues sessions, deixant una cura entre les dues visites.
Al cap de 2 setmanes d’acabar el tractament dels conductes, es col·loca la corona metàl·lica (es deixa un marge de temps per comprovar que tot és correcte).

 

Càries molt extensa amb afectació pulpar:

 

Tractament finalitzat amb corona metàl·lica:

MANTENIDOR D’ESPAI

Quan es perd un queixal o diverses dents temporals, cal mantenir l’espai perquè les dents definitives puguin ocupar el seu lloc i no quedin atrapades sota la geniva sense poder sortir.
Un mantenidor despai és un aparell que serveix per no perdre espai per tal que les dents permanents puguin erupcionar correctament.
No interfereixen en l’alimentació, la fonació ni el dol.
Aquests aparells poden ser:

Unilaterals: consten d’una banda (anell que es cimenta al queixal adjacent) amb un filferro soldat que es recolza a l’altra dent adjacent.

Bilaterals: quan falten diverses dents, podem fer servir un sol mantenidor per mantenir l’espai de totes les dents.

CORONES METÀLIQUES

Són “barrets” que col·loquem als queixals en les següents ocasions:

– Després de realitzar tractaments de conductes perquè:

No hi torneu a haver infecció: si féssim només una obturació, hi podria haver una filtració i una reinfecció.
No es trenqui la dent: després d’un tractament de conductes la dent queda feble i sense poca estructura, la corona ens dóna una estabilitat per assegurar la longevitat de la dent en qüestió.

– En defectes estructurals de la dent: quan l’esmalt (primera part de la dent) o dentina (segona part) tenen un defecte congènit. De vegades les destruccions són molt grans i cal col·locar una corona en comptes de fer una obturació, per tal de poder garantir la viabilitat d’aquesta dent.

 

CORONES ANTERIORS

Després de tractaments de conductes en dents anteriors o en càries extenses, per aconseguir restituir l’estètica i la funció del sector anterior, necessitem una reconstrucció més gran que una obturació.
S’utilitzen corones d’acetat (plàstic transparent) que s’omplen amb composite i es dóna forma i restitueix el material dentari perdut a causa de la càries.

Dra. Mireia Morera
Odontòloga I Odontopediatra (COEC:6782)

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.